Karin Hanssen – Objectif-Exhibitions

In de catalogus bij de tentoonstelling ‘Modern Living' van Karin Hanssen, te zien in het Antwerpse Objectif-Exhibitions, is een verhaaltje opgenomen van de Zwitserse schrijver Alain de Botton: ‘Een hedendaags liefdesverhaal' gaat over een man die op de trein een vrouw ontmoet en hevig verliefd wordt. Dat is het enige pluspunt, want later, als ze elkaar geregeld ontmoeten, stapelt de ene ontgoocheling na de andere zich op en steken sleur, onbegrip en niet-ingeloste verwachtingen de kop op. Het verhaaltje schetst ongemeen subtiel en precies de sfeer die in de tekeningen van Karin Hanssen vervat zit. ‘Modern Living' is een reeks van zwartwittekeningen, nooit groter dan een postkaart en vaak even klein als de oude fotootjes die men in de jaren vijftig en zestig met zo'n vierkante box maakte De tekeningen tonen taferelen die ook uit die optimistische jaren (lijken te) komen: meisjes bij een hoop muziekplaten, een scène in een klas, mensen aan het zwembad in een hotel, een picknick, een auto in een landschap, bezoekers in een museum.
De tekeningen zijn tegelijk ‘tableau' en miniatuur: ze tonen het landschap van een optimistische wereld, begrensd in het knellende kader van het piepkleine formaat. Karin Hanssen ontmaskert op die manier een wereld waarin onze (groot)ouders geloofden en die intussen geëvolueerd is tot wat we nu kennen: een losgebroken, lawaaierige, globaliserende, materialistische en gewelddadige wereld, lichtjaren ver van de ‘Modern Living'-taferelen.
De kleine, maar fijne tekeningen zijn, in hun figuratieve realisme, dermate klassiek van opbouw en technisch sterk gemaakt, dat de kijker meteen met argwaan vervuld wordt: dergelijke beelden horen niet in de hedendaagse kunstscene. Ook hier voel je de ironie, zelfs het cynisme van Karin Hanssen, maar dan in de filosofische variant: niets, ook de macht niet, is vanzelfsprekend of definitief verworven. Met een klein, bescheiden gebaar kun je die vanzelfsprekendheden (het hedendaagse kunstdiscours bijvoorbeeld) uit hun hengsels lichten.

Tot 13 maart, Coquilhatstraat 14 Antwerpen. Open do.-za. van 14 tot 18 uur, tel. 04 75/56.33.68.

 

Marc Ruyters, De Tijd, februari '04